Möbelbruket gör med jämna mellanrum intervjuer och andra reportage kopplade till möbelbranschen. Dessa kommer du kunna läsa här. Och vi fyller på med mer så fort det dyker upp något vi vill berätta.

Ivana-Kildsgaard-reportage.jpg

"Förläng livslängden med funktion och kvalitet"

En gråmulen novemberdag åkte vi till Göteborg för att träffa Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef för Tengbom och en av initiativtagarna till 100gruppen. I ett hektiskt schema mellan möten fick vi chansen att hålla ett samtal om hur hon ser på utvecklingen av cirkulära interiörer. Hon berättar även om ett digitalt märkningsverktyg och om inredningsprojekt med fokus på återbruk.

Läs mer

"Vårda, spara och ta tillvara"

Kristina Lindkvist jobbar som inredningsarkitekt på KUB Arkitekter i Göteborg och har genomfört ett inredningsuppdrag åt June Avfall & Miljö i Jönköping, ett projekt med återbruksfokus. I en intervju berättar hon om vilka utmaningar en inredningsarkitekt kan mötas av i ett återbruksprojekt. Hon berättar om varför det är viktig att bygga upp ett stort kontaktnät och om vilka krav man kan ställa på återbrukade möbler.

Läs mer

June-Kristina-Lindkvist-s-v.jpg
Robin-J-Header.jpg

"Vi pratar om hur vi ska öka graden av cirkularitet"

Vi fick en stund med Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF, för att höra hur han ser på möbelbranschens utmaningar och möjligheter med det cirkulära arbetet. Vi pratade branschöverskridande samverkan, kravspecifikation och vart man som möbelproducent kan börja i sitt arbete med det cirkulära.

Läs mer

Återbrukat är mest klimatsmart enligt forskning

Möbelbruket har tagit hjälp av forskningsinstitutet RISE och forskaren Frida Røyne för att beräkna vad miljövinsten blir av att återbruka stolar jämfört med att producera nya. Nu har vi fått forskningsresultatet och samtidigt gjort en intervju med Frida.


Läs mer

Frida Röjne
Tobias-Jansson

"Möbelbranschen har goda chanser att få många uppdrag nu och i framtiden"

Tobias Jansson besökte Möbelbruket i våras och vi pratade med honom om den omställning samhället står inför när det gäller cirkulär ekonomi. Och hur detta kan komma att påverka möbelbranschen.

Läs mer

Återbruk blir den nya normen

Staffan Appelgren är lektor i socialantropologi vid Göteborgs universitet och deltog på Möbelbrukets seminarium om återbruksprocessen i december 2017. Under seminariet föreläste Staffan kring begreppet återbruk: "Vi behöver närma oss vanan att bearbeta, laga, och omdesigna saker vi redan har".

Läs mer

Staffan Appelgren
Studenter HDK

Jessica Litzel, Carolin Röske och Anna Saraste

Möbelbruket har haft ett samarbete med studenter på masterprogrammet Business & Design, HDK i Göteborg. Under hösten har de gjort ett arbete där de undersökt vår affärsmodell. Det arbetet har resulterat i många fina idéer som vi valt att gå vidare med. Bland annat hur vi på ett nytt sätt kan lyfta våra stolars personlighet. Studenterna berättar här själva om sina idéer.

Läs mer